Wednesday 4 July 2012

Triffle 3 Layer *_____*

Anyway,ni resepi my SIL kan....tapi oleh disebabkan dessert ni TERLALU SEDAP untuk dimakan,maka sangat2 laa berbesar hati untuk aku share dengan korang semua ^___^

Bahan-bahannya : : :

  1. Swiss Roll 1 paket (Kalau boleh swiss roll vanilla layer strawberry)
  2. Buah-buahan dalam tin
  3. Susu cair 1 tin
  4. Jeli perasa strawberry
  5. Tepung Kastard
  6. Sedikit gula


Cara-cara pembuatannya : : :

  1. Mula2 potong la swiss roll tue petak kecik-kecik letak terus kat dalam bekas yang korang nak buat triffle ni kan
  2. Selepas itu,sila masukkan buah-buahan dalam tin tue,susun kat atas swiss roll korang td tu,masukkan sekali dengan air buah tu jugak
  3. Korang boleh la masak jelly korang tu kat atas api mcm masak agar2 biasa,then curahkan jelly tu atas buah-buahan tin ++ swiss roll korang tadi...
  4. Sementara korang memasak jelly tu,boleh la kalau korang masakkan susu cair ++ tepung kastard ++ sedikit gula...adunan tepung kastard tu terpulang pada korang kalau tak cukup tepung korang tambah la lagi sampai la menepati piawaian yang korang inginkan..
  5. Akhir sekali,korang curangkan la pulak adunan susu cair ++ tepung kastard ++ gula yang korang dah masak atas api tu...Sejukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 3 jam dan sedia untuk dihidang ^__^

Macam ni laa ROPENYE....gerenti Puas Hati !!





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...