Bahan-bahannya : : :
- Swiss Roll 1 paket (Kalau boleh swiss roll vanilla layer strawberry)
- Buah-buahan dalam tin
- Susu cair 1 tin
- Jeli perasa strawberry
- Tepung Kastard
- Sedikit gula
Cara-cara pembuatannya : : :
- Mula2 potong la swiss roll tue petak kecik-kecik letak terus kat dalam bekas yang korang nak buat triffle ni kan
- Selepas itu,sila masukkan buah-buahan dalam tin tue,susun kat atas swiss roll korang td tu,masukkan sekali dengan air buah tu jugak
- Korang boleh la masak jelly korang tu kat atas api mcm masak agar2 biasa,then curahkan jelly tu atas buah-buahan tin ++ swiss roll korang tadi...
- Sementara korang memasak jelly tu,boleh la kalau korang masakkan susu cair ++ tepung kastard ++ sedikit gula...adunan tepung kastard tu terpulang pada korang kalau tak cukup tepung korang tambah la lagi sampai la menepati piawaian yang korang inginkan..
- Akhir sekali,korang curangkan la pulak adunan susu cair ++ tepung kastard ++ gula yang korang dah masak atas api tu...Sejukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 3 jam dan sedia untuk dihidang ^__^
Macam ni laa ROPENYE....gerenti Puas Hati !! |
No comments:
Post a Comment